Behajtási Ünnep

Program:

  • Állathajtás a Kilenclyukú hídon
  • Pásztorok és fogatok érkezése a vásártérre
  • Pásztortáncok a Debreceni Hajdú Táncegyüttes előadásában
  • Köszöntő
  • A hortobágyi pásztorkodás hagyományai
  • Behajtási számadás
  • Díjnyertes tenyészállatok bemutatása
  • Pásztorok, jószágok ünnepélyes elvonulása

2014. október 25.

Ősszel, ősszel Demeter nap közeledik,
A juhászok a juhokat számba veszik.”

Szent Dömötör-napi Behajtási ünnepA hideg idő beálltával, ahogy a napok egyre rövidülnek, Hortobágyon a régi népszokás hagyományait követve a pásztorok és jószágaik egyaránt a télre készülődnek, az állatokat behajtják a pusztai legelőkről a téli szálláshelyükre, hiszen az állat a „havat hazahozta a hátán”, vagyis már nem talált táplálékot a határban.

A behajtásnak, vagy más néven szorulásnak megvoltak a jeles napokhoz kapcsolódó határnapjai: a marhákat Katalin, vagy Mihály napján, a juhokat Dömötör napján hajtották haza. A beszoruláshoz kapcsolódott a pásztorok elszámoltatása és bérfizetés is.

Dömötör juhászt táncoltat” – tartja a közmondás, mely egyrészt a hideg idő beálltára utal, hiszen nem sokáig lehet már a szabadban maradni, másrészt a juhászok bottal táncoltatták meg azon társukat, akinél az elszámolásnál hiány mutatkozott.

Dömötör napjának – aki egyébként a pásztorok védőszentje is volt – megünneplése a „dömötörözés” a pásztorok körében mindig is nagy eseménynek számított, amelyre már jó előre készültek, a csárdában, vagy az ún. pásztorházban s akár több napon át mulattak, pásztorbált tartottak.

Szent Dömötör-napi Behajtási ünnepA behajtás népszokása elevenedik meg Hortobágyon e hónap 25-én a Kilenclyukú híd lábánál, amikor is a pásztorok állataik– rackajuhok, szürke marhák, nóniusz lovak, bivalyok – társaságában átvonulnak a hídon, miközben az érdeklődők a behajtás néprajzi hátteréről hallgathatnak érdekes információkat. A látványos felvonulás után lehetőség van a pásztorokkal és jószágaikkal való ismerkedésre, majd csikós bemutatóban is gyönyörködhetünk.

A rendezvény ingyenesen látogatható, melynek ideje alatt a Pásztormúzeum oldalában a Pusztai Állatpark szamarai simogathatók és szamaragolhatók.

További információ:
Pásztorné Soós Gabriella
marketingmenedzser
06-30-491-52-26
Hortobágyi Nonprofit Kft.