Mátai Ménes – turizmus

A Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. Mátai Ménese 250 lovával Magyarország egyik legjelentősebb lótenyésztő központja.

A 300 éves múltú ménes fő feladata a hagyományos magyar fajtakörbe tartozó nóniusz fajta fenntartása, valamint a modern használati igényeket kielégítő sportlótenyésztés.

A ménes működésének első írásos nyoma 1671-ből származik. Története egyedi, hiszen a hortobágyi pusztán tartott lóállomány Debrecen város gazdaközösségének tulajdonában volt,  s a pusztán való lótartás módszerei a város igényeihez és lehetőségeihez, illetve a tájegység sajátosságaihoz alkalmazkodtak. Máta a XIX. század végétől vált Debrecen város hortobágyi gazdálkodásának, valamint lótenyésztésének központjává.

Mátai Ménes - idegenforgalomHortobágy évszázados hasznosítási módja az extenzív állattartás volt. Közép- és Nyugat-Európa egyetlen nagy kiterjedésű füves pusztáján a természettel együtt élő ember sajátos állattartási rendet alakított ki, melyhez egyedi módszerek, hagyományok társultak. A szigorúan hierarchizált pásztortársadalom élő hagyományai, gazdagon díszített tárgyi kultúrája, sajátos épített környezete alapozta meg a kultúrtáj kategóriában elnyert Világörökség része címet.

Programlehetőségek

Programajánlatunkkal e sajátos tájképi szépségű világba kínálunk betekintést, egy máig élő, működő, hagyományait hűen őrző világba.

Mátai Ménes - idegenforgalomA pusztai fogatozás során vendégeink eredeti környezetében tekinthetik meg a Hortobágy jellemző állatvilágát, a ménest, a magyarszürke-  és bivalygulyát, a rackanyájat, a mangalicakondát, valamint megismerhetik a pásztorok életét, munkáját. Megcsodálhatják a csikósok látványos bemutatóját, a hortobágyi pusztaötöst, s a végtelen pusztán négyökrös szekérrel és szamaras kordéval találkozhatnak. Kísérőink bemutatják a ménes istállóit, legszebb tenyészállatait, s a program végeztével az érdeklődők K. Nagy József fazekasmester műhelyében elleshetik a nádudvari feketekerámia-készítés rejtelmeit.

Ménesünk fedett lovardájában zenés lovasparádé keretében ismerhetik meg lovashagyományainkat, tenyésztőmunkánkat, lófajtáinkat, a magyar fogatolási módokat, gyönyörködhetnek díjlovas és fogathajtó sportolóink bemutatóiban.

Mátai Ménes - idegenforgalom

Gyakorlott lovasok számára pusztai tereplovaglást, a Hortobágyi Nemzeti Park legszebb tájait bebarangoló lovastúrákat, a kezdők számára pedig lovasoktatást kínálunk.

Vendégeink rendelkezésére áll a ménes központi istállójától üvegfallal elválasztott, egyedi hangulatú Nyerges presszó, mely rendezvények esetén különteremként is funkcionál.

 

PUSZTAI FOGATOZÁS PROGRAMJA

 2014.augusztus 27.-én a  10:00-kor induló pusztai fogatozás elmarad.

 

Pusztai fogatozás

Március 15-től október 31-ig naponta

Indulási időpontok: 10.00, 12.00, 14.00, 16.00 óra

A 16.00 órai program minimum 8 fő jelentkezése esetén indul.

Március 15. – április 30. és október 1. – október 31. időszakokban a 16.00 órai program  

-           hétköznapokon csak csoportok számára előzetes bejelentkezéssel;

-          hétvégeken, ünnepnapokon minimum 8 fő jelentkezése esetén indul

Indulás helyszíne: Mátai Ménes – Nyerges presszó

Időtartam: 1,5 óra

Felnőtteknek: 2.500.-Ft/fő

Gyermekeknek: 1.300.-Ft/fő (5 és 15 év között), 5 év alatt ingyenes

Hétfőnként pusztaötös bemutató nem igényelhető.

Programjainkat az időjárás függvényében tartjuk meg!

 


*március 15 – április 30., illetve október 1.-október 31. hétköznapokon csoportok számára előzetes bejelentkezéssel,hétvégeken, ünnepnapokon a 16.00 órai program minimum 8 fő jelentkezése esetén indul
Puszta ötös bemutató hétfőnként nem igényelhető.

Programjainkat az időjárás függvényében tartjuk meg!

Az árakról, lehetséges időpontokról, kérjük, érdeklődjenek a lenti elérhetőségek valamelyikén!

További információ, csoportok bejelentkezése:
Mátai Ménes Információs Iroda
Hétfőtől Péntekig: 9 és 16 óra között
tel.: +36 52 589 369
E-mail: mataimenes@hortobagy.eu