Ökológiai növénytermesztés

A Hortobágyon a biogazdálkodás története 1992-re nyúlik vissza, amikor néhány száz hektáron a szántóterületek biogazdálkodásra való átállása elkezdődött.

Cégünk jelenleg több mint 1000 hektáron folytat ökológiai szántóföldi növénytermesztést a hazai tanúsító szerv (Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.) ellenőrzése és a svájci Bio Suisse követelményeinek betartása mellett.
A szintetikus növényvédőszerek, műtrágyák és hozamfokozók használata nélkül termelt kölest, őszi búzát, tönkölybúzát, zabot, kukoricát, borsót, olajrepcét, olajnapraforgót, lucernát hazai és külföldi piacokon értékesítjük.
Rekordterméseink jobb termőhelyadottságú táblákon:
-2011: Olajrepce: 2,2 t/ha
-2012: Olajnapraforgó: 3,3 t/ha
-2013: Tönkölybúza: 4 t/ha

Cégünk a nemzeti park védőzónájában a szántóföldi ökológiai gazdálkodást integrálja. Ennek eredményeként több mint 600 hektáron folytatnak a környező kistermelők és magánvállalkozók biotermelést. Mindez javítja a térség megélhetési lehetőségeit, lehetővé teszi a nemzeti parki területek és a védőzóna kíméletes használatát, és nem utolsó sorban segíti a természetvédelem ügyének kedvező megítélését.

A hortobágyi, tiszafüredi, tiszacsegei és egyeki szántókról begyűjtött termények az Ohati Majorba kerülnek.

1999-ben megépítettük Magyarország első, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. által ellenőrzött és tanúsított, kizárólag biotermények szárítására, tisztítására és tárolására szolgáló központi létesítményünket. Az Ohati Biocentrum része egy gázüzemű indirekt szárító és a hozzátartozó tisztító egység, melyek teljesítménye átlagosan 7 tonna/h. A terményeket két 5000 tonnás tároló fogadja. A major működését segíti egy 60 tonnás hídmérleg és a minőségvizsgáló laboratórium.

1999-ben bevezetésre került a Det Norske Veritas (Linz) által auditált HACCP élelmiszerbiztonsági rendszer, valamint az ISO 9002 (ma már aktualizálva ISO 9001:2008) minőségirányítási rendszer – az országban elsőként – az ökológiai gazdálkodás teljes területére.
2002 tavaszán, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ajánlása alapján a Biokultúra Egyesület vezetősége az “Év Biogazdasága” elismeréssel tüntette ki cégünket.