Szent György-napi Kihajtási Ünnep

Szent György-napi Kihajtási Ünnep
Hortobágyon, a Kilenclyukú híd lábánál
2014. április 26. szombat
14.00-16.00

 A néphagyomány az igazi tavasz kezdetét mindig is Szent György napjától, április 24-től számította. Az állattenyésztéssel foglalkozó népek körében, az időjárástól és a legelők állapotától függően ez idő tájt hajtották ki a jószágokat a téli szálláshelyekről, ekkor történt a pásztorok, béresek megfogadása, vagy a juhbemérés, bár más nevezetes napok is ismertek voltak, mint pl. zöldcsütörtök, vagy nagypéntek.
Így egyáltalán nem meglepő, hogy számos hiedelem és népszokás kapcsolódik ezen ünnephez: mágikus, rontáselhárító szerepet tulajdonítottak annak a vesszőnek, mellyel az állatokat a legelőkre hajtották, de gyakori volt, hogy a marhákat láncon, tojáson hajtották keresztül, s azt tartották, hogy a jószágok olyan erősek lesznek, mint a lánc és olyan gömbölyűek, mint a tojás.
A gazdag állattartó tradíciókkal rendelkező Hortobágyon ünnepeink sorában kiemelkedő az április 26-án 14.00-kor kezdődő Szent György-napi Kihajtási Ünnep, mely során pásztorainkkal és állatainkkal ismerkedhetnek az érdeklődők. A Kilenclyukú hídon áthajtott jószágok, a csergető csikósok, a híres pusztaötös és a híd lábánál legelésző, impozáns szürke marha gulya feledhetetlen látványt nyújt.
A hortobágyi vásártéren a Szent György-napi Országos Bio-, és Kézműves Vásár és az eredeti pásztorételeket igazi múltat idéző környezetben kínáló Hortobágyi Csárda várja mindazokat, akik fogékonyak a pusztai ízek és az egészséges ételek iránt.

A Kihajtási Ünnep részletes programja:
14:00-16:00
A Kihajtási ünnep kezdete, köszöntők
Állathajtás a Kilenclyukú hídon
Pásztorok, fogatok érkezése a vásártérre
Örökös pásztorok felvonulása
Néptánc a hortobágyi gyerekek és a hortobágyi néptáncosok előadásában
Vendégek és pásztorok, jószágok találkozása
Csikósok és fogatok bemutatója, pusztaötös
Pásztorok, jószágok ünnepélyes elvonulás

További információ:
Pásztorné Soós Gabriella
marketingmenedzser
06-30-491-52-26
Hortobágyi Nonprofit Kft.

 

Tekintsék meg a 2014-es Kihajtási Ünnepünkről készült videót!:
Szent György-napi Kihajtási Ünnep 2014

Galéria

| Kihajtási Ünnep 2009